Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

4 ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ


ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ
ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΕΛΠΕ στο ΔΗΜΟΣΙΟ
Η εργατική τάξη έχει προσθέσει 4 νεκρούς στον μακρύ κατάλογο των δικών της θυσιών στον βωμό της κερδοφορίας της εργοδοσίας. Ο Μπάμπης Δευτεραίος, ο Ραμαντάν Ντελιλάϊ, ο Αντώνης Αβράμπος, και ο Κώστας Μαγγούρας άφησαν την τελευταία τους πνοή, μετά απο το μεγάλο ατύχημα στα ΕΛΠΕ στις 8 Μαίου,
Το πόρισμα μιλάει «για ανθρώπινο λάθος». Ομως όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι αυτη η πραγματική αιτία. Οταν η κερδοφορία των επιχειρήσεων και η ανταγωνιστικότητα τους, μπαίνει πάνω απο τις ανθρώπινες ζωές φτάνουμε σε  «ανθρώπινα λάθη», σε τέτοια «ατυχήματα».
Οι πραγματικές αιτίες είναι, η λογική μείωσης τους κόστους που θυσιάζει τις δαπάνες για τα μέτρα ασφαλείας. Είναι η άνεση με την οποία ανατίθενται σε εργολάβους δουλειές στο όνομα ξανά της μείωσης του κόστους. Είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς με 12ωρα και 16ωρα, πέρα απο τις ανθρωπινες αντοχές για να γίνει γρήγορα η συντήρηση και να μην χαθούν κέρδη. Είναι η διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους που έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε ξέφραγο αμπέλι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Είναι οι «εθελούσιες» αποχωρήσεις των προηγούμενων χρόνων απο τα ΕΛΠΕ που έχουν στερήσει έμπειρο προσωπικό χωρίς να το αντικαταστήσουν.
Το κυνήγι του κέρδους των ιδιωτών, το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές παντού. Είτε πρόκειται για τα ΕΛΠΕ, είτε για τους ναυτεργάτες και τους επιβάτες στο Norman Atlantic πρίν λίγους μήνες, είτε στα ορυχεία της ΔΕΗ πρίν λίγες βδομάδες.
Δεν είναι αρκετό οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης να δηλώνουν «τη θλίψη τους για το ατύχημα». Δεν είναι στην κυβέρνηση για να θρηνούν για τα θύματα των εργατικών δολοφονιών. Η εμπειρία δείχνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και το κυνήγι του κέρδους είναι που βάζουν σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές. Αυτό έγινε τώρα στα ΕΛΠΕ, αυτό έγινε (με την ίδια ιδιοκτησία) στην Πετρόλα το ‘90. Οι ιδιωτικοποιήσεις σκοτώνουν. Αυτή είναι η αλήθεια.
Γι’ αυτό χρειάζεται να απαιτήσουμε να ξαναγυρίσουν στο δημόσιο τα ΕΛΠΕ. Οσο παραμένουν στα χέρια του Λάτση τόσο θα συνεχίζετια το κυνήγι του κέρδους, τόσο θα παραμένει ζήτημα χρόνου το επόμενο «ατύχημα». Να ενώσουμε τις φωνές μας με όλους τους εργαζόμενους για να σταματήσουν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις, στον ΟΛΠ αλλά και οπουδήποτε αλλούς ετοιμάζεται η νέα κυβέρνηση  να κάνει τα χατήρια των τροικανών.
         Παλεύουμε για να πάρουμε πίσω όσα μας λεηλάτησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις και να μη επιτρέψουμε την ψήφιση νέων μνημονίων. Για να μην θρηνούμε θύματα στο βωμό των κεδρών της εργοδοσίας, για να έχουν τον έλεγχο οι εργαζόεμνοι στις επιχειρήσεις και στη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου