Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ για την οργάνωση της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ



ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ για την οργάνωση της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ, 6μμ
στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Η αντιφασιστική και αντιρατσιστική κινητοποίηση στις 21 Μάρτη έγινε με μεγάλη επιτυχία. Ανάμεσα στους χιλιάδες αντιφασίστες και μετανάστες διαδήλωσαν  και δεκάδες εργατικά σωματεία με τα πανό τους. Ηταν η πρώτη μεγάλη εργατική κινητοποίηση (μετά το συλλαλητήριο της ΕΡΤ στις 11 Φλεβάρη) που ένωσε τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ με τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία με την Ιντρακόμ, τους εργαζόμενους στο Υπ. Πολιτισμού με του εργαζόμενους στους δήμους.
Τωρα έχουμε μπροστά μας τα επόμενα βήματα. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στη συγκέντρωση - συνέλευση που έκαναν την Παρασκευή 20 Μάρτη προσανατολίζονται σε κινητοποίηση στις αρχές Απρίλη. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ απέχει μίλια απο τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων για την ΕΡΤ που οραματιζόμαστε όλοι μας. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που έφτιαξε τη ΝΕΡΙΤ με μοναδική αλλάγή στο όνομα. Θα χρειαστεί η κινητοποίηση που θα οργανώσουν τη στήριξη όλων μας.
Επόμενος μεγάλος σταθμός για όλους μας θα είναι η φετινή Πρωτομαγιά που έχει ιδιαίτερη σημασία. Θα είναι το σημείο που μπορούμε όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας στη διεκδίκηση για να κερδίσουμε όλα όσα παλεύαμε τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στις μνημονιακές κυβερνήσεις. Γιατί οι συνεχείς υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης και οι χιλιάδες "γκρίζες ζώνες" γεμίζουν ανησυχία και ανασφάλεια όλους τους εργαζόμενους. 
Η πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές και την ΕΕ, όχι μόνο  βάζει στο “ψυγείο” όλες τις διεκδικήσεις μας, αλλά πολύ περισσότερο συνεχίζει την πολιτική των μνημονίων. Κάθε “φιλεργατικό” μέτρο της κυβέρνησης, θα πρέπει να εγκριθεί απο την ΕΕ και τους δανειστές και ξέρουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να το κάνουν. Τα αφεντικά ντόπια και ευρωπαϊκά, δίνουν σκληρή μάχη για να μην κερδίσουμε όλα όσα παλεύαμε, για να μην αλλάξει τίποτε.
Ταυτόχρονα η Πρωτομαγιά είναι η ημέρα που "η εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της", ενώνει όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα απο δουλειά, ειδικότητα, χρώμα και θρησκεία. Θα είναι απο αυτην την άποψη το επόμενο βήμα μετά το μεγάλο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 21 Μάρτη για να κυριαρχήσει το σύνθημα “εργάτες ενωμένοι ποέ νικημένοι”.
Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια σε κλεισίματα και διαθεσιμότητες, παίρνει την πρωτοβουλία για μια πλατιά σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζόμενων τη Δευτέρα στις 30 Μαρτίου στις 6μμ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου) για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για την Πρωτομαγιά.
Για να προετοιμάσουμε τον φετινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Τόσο στους χώρους δουλειάς, όσο και για να γίνει η απεργία, η συγκέντρωση και η διαδήλωση. Σας καλούμε όλους να είστε εκεί. 

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΟΛΑ


ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΟΛΑ

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αποτελεί ενα πρώτο βήμα του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εδώ και 21 μήνες ενάντια στο μαύρο που επέβαλλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Η εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΕΡΤ που συνέχισαν τον μακροχρόνιο αγώνα κρατώντας ανοιχτή τη φωνή της μαχόμενης κοινωνίας ενάντια στα μνημόνια ξαναγυρίζουν στις δουλειές τους. Είναι μια επιβεβαίωση ότι οι αγώνες μας μπορούν να κερδίζουν. Η επιμονή στη σύγκρουση με την συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου όλους αυτούς τους μήνες, αλλά και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν αρκέστηκαν στην αναμονή αλλά οργάνωσαν συλλαλητήριο στις 11 Φλεβάρη, έφερε αυτό το πρώτο βήμα.
Ο αγώνας συνεχίζεται για να εξασφαλίσουμε ότι η ΕΡΤ που θα ανοίξει, θα είναι όπως την οραματίστηκαν οι εργαζόμενοι της, που μάτωσαν όλους αυτούς τους μήνες, όπως απόδειξαν ότι μπορούν να κάνουν, όπως έχει ανάγκη η κοινωνία. Γιατί το σχέδιο νόμου που παρουσίασε για διαβούλευση η κυβέρνηση είναι πιο πίσω ακόμη και απο την αρχική τοποθέτηση ότι «η ΕΡΤ θα ανοίξει απο μηδενική βάση», μια που στο σχέδιο νόμου η βάση δεν είναι μηδενική αλλά η ΝΕΡΙΤ. Ολα τα προεκλογικά λόγια για τον «σεβασμό στον αγώνα των είκοσι μηνών» μετατράπηκαν σε μια απλή αλλαγή του ονόματος απο ΝΕΡΙΤ σε ΕΡΤ ΑΕ, στο νομοσχέδιο που χρησιμοποίησαν οι τροικανοί για να στήσουν το έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ.
Θα χρειαστεί λοιπόν να επιμείνουμε αγωνιστικά για να επιβάλλουμε ότι, τίποτε απο όσα παλεύαμε όλους αυτούς τους μήνες δεν θα θυσιαστεί στους συμβιβασμούς της κυβέρνησης με τους «εταίρους», τους δανειστές και το έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ:
v Η ΕΡΤ να ανοίξει με το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών (εθνικών και περιφερειακών), διαδίκτυο, μουσικά σύνολα, που λειτουργούσαν την 11η Ιουνίου 2013 (ΕΤ 1, ΝΕΤ, ΕΤ 3). Δεν αποδεχόμαστε καμία περικοπή στις δραστηριότητες που είχε η ΕΡΤ πρίν τις 11 Ιούνη του 2013, δεν αποδεχόμαστε τις περικοπές προσωπικού και δομών που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση για να στήσει τη ΝΕΡΙΤ. Αντίθετα θα χρειαστούν νέες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες της πλήρους λειτουργίας της ΕΡΤ.
v Η επιστροφή στη δουλειά των απολυμένων της ΕΡΤ χρειάζεται να είναι με όλα τα δικαιώματα που είχαν πριν το μαύρο. Τους μισθούς, την ασφάλιση, τις συλλογικές συμβάσεις, τους κανονισμούς λειτουργίας και τους εσωτερικούς κανονισμούς που είχαν. Με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μαζί με τους πρώην συμβασιούχους της ΕΡΤ που συνέχισαν τον αγώνα, μαζί με τους δεκάδες αλληλέγγυους που είναι απαραίτητοι στη λειτουργία της ΕΡΤ και όχι ανακύκλωση νέων συμβασιούχων.
v Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ χρειάζεται να στηριχθεί στις κατακτήσεις του ertopen, στην εμπειρία των 21 μηνών αυτοδιαχείρισης. Αντί για τα συγκεντρωτικά μοντέλα, πραγματικός σεβασμός στον αγώνα των 20 μηνών σημαίνει ότι η διεύθυνση της ΕΡΤ υπόκειται στις συνελεύσεις και τις αποφάσεις των εργαζόμενων. Μόνο έτσι μπορεί η ΕΡΤ να βάλει στο πλάι τις «κακοδαιμονίες του παρελθόντος», να παραμείνει η φωνή της μαχόμενης κοινωνίας και να μη μετατραπεί σε ένα νέο κυβερνητικό φερέφωνο.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για να επιβάλλουμε ότι θα γίνουν πράξη οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες των εργαζόμενων της ΕΡΤ.
Πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η συνέλευση των εργαζόμενων της ΕΡΤ  που οργανώνεται αυτη τη βδομάδα.
Δεύτερο βήμα είναι η πραγματοποίηση πανελλαδικού συλλαλητηρίου και συναυλίας για την ΕΡΤ, στο Σύνταγμα την ημέρα που θα μπει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της βουλής. Να βγεί στους δρόμους όλη η κοινωνία, τα σωματεία και οι φορείς που στάθηκαν δίπλα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ όλους αυτούς του μήνες και επέβαλλαν την ανατροπή.
Ετσι θα συνεχίσουμε και θα κερδίσουμε όλα όσα μας λεηλάτησαν οι Σαμαροβενιζέλοι.