Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, Καλοδεχουμενοι ΟΛΟΙ

ΟΛΟΙ στο συλλαλητήριο στις 19 Μάρτη στις 3μμ στην ΟΜΟΝΟΙΑ
Ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που έρχονται, έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες. Χιλιάδες εργαζόμενοι εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε όλους αυτούς που ο πόλεμος και η φτώχεια τους ξεσπιτώνει για να σώσουνε τις ζωές τους που κινδυνεύουν.
Η απόφαση των κυβερνήσεων της ΕΕ να καταργήσουν τον «βαλκανικό διάδρομο» από όπου πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί σε χώρες της ΕΕ, με πρόσχημα την διαφύλαξη της Σέγκεν, είναι μια απόφαση που δείχνει ότι πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα των ηγετών της ΕΕ, βρίσκεται η επιδίωξη της Ευρώπης - φρούριο. Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να βουλιάξει βάρκες προσφύγων στο Αιγαίο και όσοι πρόσφυγες καταφέρουν να φτάσουν, τους περιμένουν άθλιες συνθήκες.
Στοίβαγμα σε ακατάλληλους χώρους, χωρίς τις βασικές ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Διαλογή με κριτήρια εθνοτικά, και αποκλεισμός χιλιάδων προσφύγων. Η κυβέρνηση αναθέτει στο στρατό τη λειτουργία των hotspot και των κέντρων διαλογής-κράτησης, και έτσι τσαλαπατά βάναυσα, τις καταχτήσεις για το δικαίωμα στο άσυλο. Την ίδια στιγμή, αφήνει την ανακούφιση των προσφύγων  σε ένα σύστημα ΜΚΟ και ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών.
Όσο συνεχίζεται η βαρβαρότητα του πολέμου στη Μ. Ανατολή, στο Αφγανιστάν και αλλού, όσο συνεχίζεται η φτώχεια και η εξαθλίωση που φέρνει το ΔΝΤ, τόσο εκατομμύρια άνθρωποι θα αφήνουν τις χώρες τους για να γλυτώσουν το θάνατο και τη φρίκη, για μια καλύτερη ζωή. Γι’ αυτό χρειάζεται να απαιτήσουμε μόνιμα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.
Ανθρώπινη υποδοχή των προσφύγων σημαίνει να λειτουργήσουν άμεσα εκείνες ακριβώς οι υποδομές που βρίσκονται στο στόχαστρο των περικοπών και του τρίτου Μνημονίου. Αντί για υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων χρειάζονται επειγόντως προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Αντί για απολύσεις των πεντάμηνων στους δήμους, χρειάζονται λεφτά και προσωπικό για να λειτουργήσουν χώροι σίτισης και στέγασης μέσα στις πόλεις. Τα σχολεία έχουν ανάγκη από στήριξη έτσι ώστε τα παιδιά των προσφύγων να βρεθούν σε σχολικό περιβάλλον, αντί να βλέπουμε ηρωικούς εθελοντές να προσπαθούν να τους δώσουν ένα χαμόγελο σε παγωμένες προβλήτες.
Τα λεφτά για όλα αυτά δεν θα βρεθούν από προγράμματα ελεημοσύνης της ΕΕ που, αν δοθούν, θα συνοδεύονται από όρους σκλήρυνσης των ελέγχων στο Αιγαίο και στα hotspots και των διακρίσεων ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, Σύρους και Αφγανούς, ξανθούς και μελαχρινούς. Τα λεφτά μπορούν να βρεθούν αν αρνηθούμε να πληρώσουμε το χρέος, αν κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες και σώσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία, αν πετάξουμε έξω το ΝΑΤΟ και τη Frontex που κοστίζουν ο κούκος αηδόνι.
Το εργατικό κίνημα, μπορεί να επιβάλει με τους αγώνες του, ότι θα δοθούν οργανωμένα από το κράτος, οι κοινωνικές παροχές για όλους τους φτωχούς και κατατρεγμένους, ντόπιους και πρόσφυγες. Καλούμε τα Συνδικάτα να μπουν μπροστά σε αυτόν τον αγώνα και να απαιτήσουν:
·         Την άμεση απόδοση ασύλου, αδειών παραμονής και εργασίας σε πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς διακρίσεις
·         Ο έλεγχος του Λιμανιού δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των ΜΚΟ και πολύ περισσότερο του στρατού και του Λιμενικού, αλλά πρέπει να είναι στα χέρια των συνδικάτων.
·         Να βρεθούν χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες με ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες. Να επιταχθούν παροπλισμένα κρουαζιερόπλοια, και άδεια ξενοδοχεία, για να προσφέρουν άμεσα, αξιοπρεπή διαβίωση για τους προσφυγές για όσο την χρειαστούν. Να δοθούν ή να διαμορφωθούν από τους δήμους, την περιφέρεια και το κράτος, δημόσιοι χώροι για την άμεση στέγαση των προσφύγων.
·         Να ενεργοποιηθούν οι κοινωνικές δομές των δήμων και του κράτους για να προσφέρουν υπηρεσίες απαραίτητες, όπως εστιατόρια για σίτιση, καθαριότητα στους χώρους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ.

Καλούμε όλα τα Συνδικάτα να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση στις 19 Μάρτη με κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 3μμ και διαδηλώσεις σε οκτώ πόλεις της Ελλάδας και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Να στείλουμε το μήνυμα ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, να σταματήσουν οι πόλεμοι, να μπει τέλος στους πνιγμούς στο Αιγαίο. Αυτή είναι η δικιά μας υπερδύναμη απέναντι στην ΕΕ των φραχτών, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και του ΝΑΤΟ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια στα Μνημόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου