Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

ΟΧΙ στις απολύσεις στην Speedex



ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ Ο. Μπαγκντάντι
Άμεση επαναπρόσληψη, με απεργιακή απάντηση ΤΩΡΑ!


Η εργοδοσία της Speedex προχώρησε σε μια ακόμη πρόκληση από αυτές που συνεχίζει όλο το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα στις 15/9 απολύθηκε ο Οσμάν Μπαγντάντι, εργαζόμενος στην εταιρία εδώ και 12 χρόνια. Ο συνάδελφος ήταν μέλος του επιχειρησιακού σωματείου, ιδρυτικό μέλος του ΣΕΤΤΕΑ, μέλος της πρώτης προσωρινής διοίκησης του κλαδικού σωματείου  και υποψήφιος ανελλιπώς τόσο στις εκλογές του κλαδικού όσο και του επιχειρησιακού σωματείου.
Η εταιρία Speedex Courier συστηματικά προσπαθεί τα τελευταία χρόνια  να διατηρήσει και να αυξήσει τα κέρδη της πάνω στις πλάτες των εργαζόμενων. Πότε με μειώσεις μισθών (6% πριν δύο χρόνια), και πότε με προσπάθεια να διώξει εργαζόμενους γιατί τους βλέπει σαν «κόστος» και όχι σαν αυτούς που κάνουν όλη τη δουλειά. Πριν δυο χρόνια προσπάθησαν να απολύσουν 14 συναδέλφους, αλλά τελικά αναγκάστηκε να κάνει πίσω, κάτω από την πίεση των εργαζόμενων και της  απεργίας που έγινε.
Όμως δεν έχει παραιτηθεί από αυτήν την προσπάθεια να διώξει συναδέλφους. Η διεύθυνση ψάχνει να βρει αφορμές, και αστείες δικαιολογίες. Πριν λίγο καιρό ήταν άλλος συνάδελφος, που ήταν «εριστικός» διαταράζοντας το εργασιακό κλίμα, και υποτίθεται ότι έκανε ρατσιστικά σχόλια σε βάρος συναδέλφων. Σήμερα για τον συνάδελφο Οσμάν (που προφανώς δεν θα μπορούσαν να επικαλεστούν ότι έκανε ρατσιστικά σχόλια) βρέθηκε η δικαιολογία, υποτιθέμενης παρενόχλησης πελάτισσας παρόλο που η ίδια δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.
Η απόλυση του συναδέλφου, εντάσσεται στα σχέδια της επιχείρησης για μειώσεις προσωπικού, «στα μουλωχτά» και μία μία, αφού την προηγούμενη φορά που προσπάθησε να απολύσει μαζικά «έφαγε τα μούτρα της» από την αντίδραση των εργαζόμενων. Και βέβαια την ίδια στιγμή στα francaise καταστήματα (που μεγάλο μέρος τους το έχουν στελέχη της επιχείρησης), η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία δίνει και παίρνει, οι υπερωρίες που δεν πληρώνονται, και χαμηλού μισθούς.
Είναι απαράδεκτο για μια εταιρία σαν την Speedex που έχει αυξήσει τα κέρδη της μέσα στην περίοδο της κρίσης και έχει φτάσει να διακινεί περίπου 20.000 επιστολές ημερησίως να επιτίθεται στους εργαζόμενους για να βγάλει ακόμη περισσότερα κέρδη.
 Προφανώς η ιδιοκτησία εκμεταλλεύεται όλους τους μνημονιακούς νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που συνεχίζει να εφαρμόζει με ευλάβεια και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται θα τους καταργούσε. Και αντί για την κατάργηση, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή τις επόμενες βδομάδες, νόμο για την διευκόλυνση των εργοδοτών να απολύουν κόσμο και να διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, και να δυσκολεύουν τους εργαζόμενους να αποφασίζουν απεργίες.


·       Απαιτούμε από την εργοδοσία της Speedex να πάρουν πίσω το συνάδελφο στη δουλειά.
·       Καλούμε τα σωματεία του χώρου (κλαδικό και επιχειρησιακά) να μπούνε μπροστά στον αγώνα για την δικαίωση του συναδέλφου.
·       Χρειάζεται άμεση προκήρυξη απεργίας με αίτημα την επαναπρόσληψή του Οσμάν.

Το καταφέραμε στο παρελθόν, μπορούμε και τώρα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια στα μνημόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου