Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΚΑΜΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΑΜΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

            Η κυβέρνηση προχωράει τους επόμενους μήνες στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε όλα τα κοινωνικά αγαθά. Στις 15 Γενάρη ψήφισε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση και νομοθέτησε την ένταξη όλων των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο και το ξεπούλημά τους το αργότερο μέχρι την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον Αύγουστο.
            Πρόκειται για την μεγαλύτερη λεηλασία στα δημόσια αγαθά που έχει τολμήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση μέχρι τώρα. Με πρόσχημα ότι «δεν θα είναι ξεπούλημα, αλλά αξιοποίηση» η κυβέρνηση βάζει μπρός, να ιδιωτικοποιήσει τους επόμενους 7 μήνες, με διαδικασίες fast track, όσα δεν έχουν καταφέρει οι κυβερνήσεις 30  χρόνια τώρα. Την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, τις Αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, τη ΔΕΣΦΑ, την ΕΕΣΤΥ, την Εγνατία Οδό, τα Λιμάνια κλπ.
            Μέσα στον Φλεβάρη επιδιώκουν να ξεπουλήσουν την συντήρηση του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ΕΕΣΤΥ), παρόλο που δεν έχει περάσει ούτε  ένας χρόνος από το θανατηφόρο ατύχημα στο Άδενδρο με τρείς νεκρούς. Μέσα στο Φλεβάρη προγραμματίζουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ (το Φυσικό Αέριο) και της Εγνατίας Οδού. Στις αστικές συγκοινωνίες η διοίκηση του ΟΑΣΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κόψει όλες τις μη μισθολογικές παροχές προς τους εργαζόμενους σε ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ, (τροφεία, οδοιπορικά κλπ). Προφανώς θέλουν να μειώσουν το κόστος των εργαζόμενων, για να κάνουν θελκτικές για τους επενδυτές τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Βάζουν στόχο να ιδιωτικοποιήσουν 11% της ΕΥΔΑΠ και το 24% της ΕΥΑΘ μειώνοντας στο ελάχιστο την κρατική συμμετοχή και παραδίνοντας το μάνατζμεντ στους ιδιώτες. Θέλουν να ξεπουλήσουν σχεδόν το 40% της ΔΕΗ δίνοντας τις λιγνιτικές μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, και να παραδώσουν την Εγνατία οδό στα αρπακτικά των διοδίων.
            Αν περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τον πρόσβαση τους σε κοινωνικά αγαθά που είναι απόλυτα απαραίτητα για να ζήσουν. Το Νερό, το ρεύμα, τις μεταφορές κλπ. Θα φτιαχτούν εργασιακά κάτεργα σε μια σειρά από χώρους σαν αυτό που προσπαθεί να χτίσει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Και βέβαια θα χτυπηθεί ο συνδικαλισμός στο πιο δυνατό κομμάτι της εργατικής τάξης που με τους αγώνες του έχει βοηθήσει καθοριστικά τις  κατακτήσεις που έχει συνολικά το εργατικό κίνημα.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

            Το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ είναι διακαής πόθος των κυβερνήσεων όλες τις τελευταίες δεκαετίες, από τον Μητσοτάκη του ’92 ξεκινώντας. Το ότι δεν τα έχουν καταφέρει 25 χρόνια τώρα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις φοβούνται την σύγκρουση με τα πιο δυνατά κομμάτια της εργατικής τάξης. Αυτή η δύναμη φάνηκε με τον πιο καθαρό τρόπο στις 15 Γενάρη όταν όλες οι αστικές συγκοινωνίες νέκρωσαν την Αθήνα με την 24ωρη απεργία τους ενάντια στο πολυνομοσχέδιο. Μαζί με τους εργαζόμενους στην ΔΕΗ, τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ  και της ΕΥΔΑΠ, των λιμανιών κλπ, αποτελούν μια δύναμη που μπορεί να τσακίσει τις επιθέσεις της κυβέρνησης και των δανειστών. Οι 40.000 εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ που πλέον έχουν εργοδότη όχι το κράτος αλλά το Υπερταμείο, έχουν τεράστια δύναμη στα χέρια τους που μπορεί να τινάξει στον αέρα τα σχέδια της Ιδιωτικοποίησης.
            Γι’ αυτό χρειάζεται κοινός συντονισμένος αγώνας όλων μαζί ΤΩΡΑ και όχι όταν η κυβέρνηση πηγαίνει τμηματικά να χτυπάει πότε τον ένα και πότε τον άλλο κλάδο. Καμπάνια ενημέρωσης όλης της κοινωνίας για το τι θα σημάνει η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών και απεργιακή κλιμάκωση όλων μαζί. Να διεκδικήσουμε να γυρίσουν πίσω στον δημόσιο έλεγχο ο ΟΛΠ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια και κάθε επιχείρηση που ιδιωτικοποιήθηκε. Ο συντονισμός ενάντια στα μνημόνια καλεί κάθε αγωνιστή στις ΔΕΚΟ να συντονίσει τα βήματα του με τα μαχητικά κομμάτια για να επιβάλλουμε μια τέτοια προοπτική, κοινού αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.
Απέναντι στα ψέματα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος οι εργαζόμενοι προβάλουμε βάλουμε τη διαγραφή του χρέους. Να πάψουμε να αποπληρώνουμε δις. ευρώ κάθε χρόνο για να γεμίζουν τα σεντούκια των τραπεζιτών. Να συγκρουστούμε με το Ευρώ και την Ε.Ε. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες  επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου