Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του MEGA, χωρίς αποζημίωση στους μετόχους

            Το ΜΕΓΚΑ οδηγείται σε κλείσιμο μετά την άρνηση των μετόχων να διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια. Οι 400 εργαζόμενοι  του καναλιού οδηγούνται στην ανεργία και η μοναδική διέξοδος είναι η κρατικοποίηση του «Μεγάλου Καναλιού» χωρίς καμία αποζημίωση στους μετόχους και το να περάσει η συχνότητα και οι εργαζόμενοι του, στην δημόσια τηλεόραση, στην ΕΡΤ.
            Οι 400 εργαζόμενοι του ΜΕΓΚΑ, που εδώ και δύο χρόνια κρατούν το πρόγραμμα απλήρωτοι, πετιούνται στο δρόμο, όχι γιατί οι μέτοχοι του καναλιού δεν έχουν λεφτά και «υποφέρουν  χτυπημένοι από την κρίση» αλλά γιατί, παλιοί και νέοι μέτοχοι έχουν άλλες επιχειρηματικές επιλογές. Τόσο οι Βαρδινογιάννηδες και ο Ψυχάρης, από την παλιά φουρνιά των μετόχων, όσο και ο Σαββίδης και ο Μαρινάκης από τη νέα. Τέσσερις από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην χώρα αποφασίζουν μετά από δύο χρόνια απληρωσιάς να στείλουν 400 εργαζόμενους στην ανεργία και στην ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια.
            Αυτή η εξέλιξη  είναι κομμάτι της αναδιάρθρωσης που πραγματοποιείται στα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια. Ο Πήγασος και ο ΔΟΛ άλλαξαν χέρια, με τους μισούς εργαζόμενους να απολύονται, και όσους παρέμειναν στη δουλειά, να παίρνουν πλέον το μισό μισθό και να έχουν κουτσουρεμένα δικαιώματα. Σε αυτήν την αναδιάρθρωση, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτε για να προστατέψει τους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα, κουνάει την μπαγκέτα σαν καλός μαέστρος για να έχει συμμάχους στο νέο τοπίο των ΜΜΕ.
        Οι εργαζόμενοι του ΜΕΓΚΑ που ευχαρίστησαν δημόσια τους εργαζόμενους της ΕΡΤ για την αλληλεγγύη τους, κάνοντας την αυτοκριτική τους ότι οι ίδιοι δεν τους είχαν  στηρίξει την περίοδο του «μαύρου», χρειάζεται να διδαχθούν από την εμπειρία της ΕΡΤ. Οι συνάδελφοι στο MEGA έκαναν την επιλογή να παράγουν πρόγραμμα απλήρωτοι, όμως δεν προχώρησαν στο να διαχωρίσουν τη θέση τους από την εργοδοσία και να συνδεθούν με την κοινωνία, τόσο μέσω του προγράμματος που έβγαζαν στον αέρα, όσο και από την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων ενάντια στα μνημόνια. Η εμπειρία της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ την διετία του αγώνα 2013-2015, είναι πολύτιμη και στον ίδιο δρόμο χρειάζεται να βαδίσουν και οι εργαζόμενοι του ΜΕΓΚΑ, γιατί πέρα από την βούληση  των μεγαλομετόχων και της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους μπορούν να αλλάξουν το τοπίο όπως έγινε και στην περίπτωση της ΕΡΤ.
Η μόνη λύση είναι να κρατικοποιηθεί το ΜΕΓΚΑ χωρίς καμία αποζημίωση στους μεγαλομέτοχους, και να περάσει η τηλεοπτική συχνότητα και οι εργαζόμενοι
στο δυναμικό της Δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ.

            Η ΕΡΤ έχει ανάγκη από προσωπικό, μια που έχει φτάσει ξανά στο σημείο μεγάλο κομμάτι του προγράμματος της, να γίνεται με εργολαβίες και εξωτερικές παραγωγές. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν εκατοντάδες συνταξιοδοτήσεις έμπειρων συναδέλφων της ΕΡΤ, και πολλοί είναι μπροστά σε σύνταξη. Και βέβαια η ΕΡΤ χρειάζεται προσωπικό για τους περιφερειακούς σταθμούς αλλά και για την λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων που είχε πριν το «μαύρο»

            Γι’ αυτό επιμένουμε ότι  μοναδική λύση για να μην χαθεί καμία θέση εργασίας είναι να κρατικοποιηθεί άμεσα το ΜΕΓΚΑ χωρίς καμία αποζημίωση στους μετόχους, και να περάσει η συχνότητα και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Για να επιβάλλουμε μια τέτοια προοπτική χρειάζεται συνολική και συντονισμένη σύγκρουση από τη μεριά των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να ανοίξουμε τον δρόμο πραγματικά για ένα άλλο τηλεοπτικό τοπίο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου