Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

ΟΧΙ στις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΟΧΙ στις μειώσεις μισθών

Σε απεργία διαρκείας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον Ραδιοσταθμό «στο κόκκινο» απαιτώντας την ανάκληση των 7 απολύσεων εργαζόμενων στις οποίες προχώρησε η διοίκηση του σταθμού. Οι απολύσεις ήρθαν γιατί οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν την πρόταση της διοίκησης για μειώσεις μισθών έως 20%. Η πρόταση για τις μειώσεις των μισθών έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες καθυστερήσεις μισθών όλο το προηγούμενο διάστημα.
          Πρόκειται για μια συνολική πολιτική από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα ΜΜΕ που έχει. Στην εφημερίδα η Αυγή οι καθυστερήσεις των μισθών είναι μεγάλες. Οι μειώσεις μισθών και παγιοποίηση των καθυστερήσεων στην καταβολή τους, γίνονται φυσικά με το επιχείρημα να σωθεί η επιχείρηση, που δεν τα βγάζει πέρα οικονομικά, όπως ακριβώς κάνουν όλοι οι εργοδότες. Ταυτόχρονα, το μενού περιλαμβάνει απειλές και εκβιασμούς για να υπογραφούν νέες ατομικές συμβάσεις και τελικά  απόλυση όσων αρνούνται να συμμορφωθούν, μαζί και ολόκληρης της απεργιακής επιτροπής του κόκκινου για εκφοβισμό.
          Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά εφαρμόζει στα δικά του ΜΜΕ, αυτά τα οποία εφαρμόζουν όλα τα αφεντικά στα υπόλοιπα ΜΜΕ. Μόνο που οι άλλοι είναι «ανάλγητοι εργοδότες με τους οποίους συγκρούεται η κυβέρνηση» γιατί «αυτή νοιάζεται για τα συμφέροντα των απλών εργαζόμενων».
          Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση είναι συμμέτοχος στην συνολική αναδιάρθρωση που πραγματοποιείται στα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια. Ο Πήγασος και ο ΔΟΛ άλλαξαν χέρια, με τους μισούς εργαζόμενους να απολύονται, και όσους παρέμειναν στη δουλειά, να παίρνουν πλέον μισό μισθό και κουτσουρεμένα δικαιώματα, ενώ τα παλιά αφεντικά ζουν μια χαρά. Οι 400 εργαζόμενοι του ΜΕΓΚΑ, πετιούνται στο δρόμο, γιατί τέσσερις από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην χώρα έκαναν άλλες επιχειρηματικές επιλογές.


Σε αυτήν την αναδιάρθρωση, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτε για να προστατέψει τους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα, παίρνει όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν ανάγκη οι βαρόνοι των ΜΜΕ παλιοί και νέοι.
      Είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων του ραδιοσταθμού «στο κόκκινο» και σε κάθε συνάδελφο που παλεύει για να σώσει την δουλειά του. Η εμπειρία της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ την διετία του αγώνα 2013-2015, είναι πολύτιμη και στον ίδιο δρόμο χρειάζεται να βαδίσουν τόσο οι εργαζόμενοι του Κόκκινου, όσο και οι εργαζόμενοι του ΜΕΓΚΑ, γιατί πέρα από την βούληση  των μεγαλομετόχων, της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους μπορούν να αλλάξουν το τοπίο όπως έγινε και στην περίπτωση της ΕΡΤ.
Ήδη η πρωτοβουλία των εργαζόμενων του ραδιοσταθμού «στο κόκκινο» να ανοίξουν τις συχνότητες στον κόσμο του αγώνα είναι ένα σημαντικό βήμα που χρειάζεται να απλωθεί και να γενικευτεί. Να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την συχνότητα και να εκπέμπουν το δικό τους απεργιακό πρόγραμμα συστηματικά, παρά τις απαράδεκτες επιθέσεις  της εργοδοσίας σε βάρος τους.
          Όμως για να επιβάλλουμε μια τέτοια προοπτική είναι ανάγκη η συνολική και συντονισμένη σύγκρουση από τη μεριά των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να ανοίξουμε τον δρόμο  για ένα άλλο τοπίο στα ΜΜΕ.

          Χρειάζεται τώρα η ΕΣΗΕΑ, και όλα τα σωματεία των ΜΜΕ να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, στήριξης των εργαζόμενων του κόκκινου, του ΜΕΓΚΑ, για να ανοίξει άλλος  δρόμος συνολικά στον κλάδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου